dimarts, 13 d’abril del 2010

LA CRISI (TREBALL CASTELLÀ)

Explico la crisis en un treball de castellà. Ho he traduït en català per vosaltres.
Una solució senzilla i fàcil de la crisis és fer bitllets! Si et gastes 100 euros en creació de bitllets, et poden sortir milers d'euros amb els bitllets!
Potser lo que penso els polítics diuen que no, que no és tan fàcil, es que jo tinc deu anys a punt de fer onze i la meva idea és de la via més fàcil? Per dir-ho així, no se si m'entens, però no se com dir-ho.
Allà va l'explicació.

El problema de la crisi és dels bancs. Anem a començar amb un resum del que passa.
Tot comença quan algú ingressa diners a un banc, el banc va deixant diners i després tothom ha de retornar-lo i multiplica els diners. Si el banc comença amb 100 euros si els deixa a 10 persones aquests cent euros després per tornar-los tenen 1.000 euros així funciona. Després si un no té diners per pagar, una persona menys. Ja només tenen 900, però segurament hi ha més gent que no paga i llavors aquí comença la crisi. Els bancs demanen diners a bancs del món i amb aquests diners van deixant a més i més gent. Van perdent diners. Després les persones que estan sense treball, no tenen diners, no els paguen bé, no poden pagar el que el banc els demana i demanen diners a altres bancs i mentre això van pujant els preus de les cases, del mercat, del menjar, la roba tot va pujant i la gent demana més i més diners que no retornen després. Què fa el banc?Ven les hipoteques a altres bancs.I els posen aquestes persones que saben segur que no paguessin. Així guanyen diners i també poden fer altres coses com pujar els impostos, les hipoteques dels que saben que no paguessin per que així si la persona trenca i no pot pagar tots els diners és pel banc. Jo crec que haurien de fer entrevistes perquè vulgui els diners i tot això, si està sense treball, fora, i tot això per que si no perden diners. També es podria solucionar la crisi donant millors llocs de treball i més ben pagats.